Zorg voor A, dat proef je!

Met het project “Zorg voor A, dat proef je!” zet Mosquito In The Room, samen met FoodWin, UZA, Sodexo en Erasmus Hogeschool Brussel in op duurzame en gezonde voeding in de ziekenhuissector. Het project heeft de steun van het Klimaatfonds van de Stad Antwerpen.

De ziekenhuis- en zorgsector speelt op het vlak van gezonde en duurzame voeding een belangrijke rol. Ze heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie én heeft een belangrijke verantwoordelijkheid voor de gezondheid van haar patiënten, zowel naar de preventie als naar het herstel van ziektes.

 

Het project “Zorg voor A” zet in op:

Draagvlakvergroting en gedragsverandering voor een meer plantaardig eetpatroon én verdere bewustwording rond voedselverspilling binnen de zorg- en ziekenhuissector.

Het doorvoeren van maatregelen op vlak van eiwitaanbod en voedselverspilling in de patiënten- en personeelskeuken en in de bezoekerskeuken van het UZA.

Een combinatie van deze 2 maatregelen is een innovatief concept dat direct impact creëert, en tevens een bron van inspiratie vormt voor andere ziekenhuis- en zorginstellingen.

Wat beoogt dit project?

🥙  Doel 1: Een duurzame eiwitshift op het bord van de patiënten, het personeel en de bezoekers

We doorlopen samen met het UZA een traject naar haalbare aanpassingen van de gerechten, met een maximale winst voor het klimaat en de gezondheid. Het project behandelt zowel de bezoekerskeuken, de personeelskeuken als de patiëntenkeuken.

 

🦸‍♀️ Doel 2: Het vermijden van voedselverspilling in de patiënten-, personeels- en bezoekerskeuken

Na het in kaart brengen van de voedseloverschotten en de identificatie van de knelpunten implementeert FoodWin de strategie tegen voedselverspilling. Dit is een krachtige, kostenbesparende maatregel met bijzonder veel milieuwinst.

 

📡 Doel 3: Het opschalen van aanpak en insteek naar de Antwerpse en Vlaamse zorg- en ziekenhuissector

Geleerde lessen en uitdagingen worden gedeeld met de volledige Vlaamse ziekenhuissector.

“Zorg voor A, dat proef je!” is een impact-project maar ook een leer-traject voor alle betrokkenen. Het project geeft onderbouwing rond thema’s als:

Inzet van plantaardigere eetpatronen voor curatieve zorg

Verteerbaarheid, eiwitkwaliteit, aantrekkelijkheid van plantaardige maaltijden

Recepten die aanslaan bij ‘zieke’ mensen

Het opzetten van een gecombineerd project van voedselverspilling- en eiwittransitie

 

👉 Speciaal voor de zorgsector: een brochure om aan de slag te gaan met resultaten uit de praktijk.

Benieuwd? Vul je mailadres in en schiet vandaag nog in actie!